Dag 2: Berlijn – Wroclaw/Breslau

Posted: under Foto's, Verslagen 2010.

De tweede dag was de minste dag van onze reis langs Oost-Europa, hoewel de afstand met 400 km aanmerkelijk kleiner was dan de dag ervoor kwamen we pas om 18:00 bij de finishplaats aan. De gereden route van die dag:

Op weg vanuit het centrum van Berlijn naar de startplaats kwamen we voor ons ineens een ghostbusters auto tegen, dat is toch wel het leuke aan de Carbagerun, op de meest rare plekken kom je andere teams tegen vaak gevolgd door veel gezwaai en getoeter. De opdacht van deze dag was even simpel als frustrerend met onze volle auto: Maak Polen een schonere plek door een boomstam van tenminste 1 meter lang en 30cm doorsnede, een stuk sanitair (WC/wasbak/douchebak/bad, geen klein spul) en een tv met beeldbuis mee te nemen. Bonuspunten zijn te krijgen indien je alle drie de objecten meeneemt.

Goed… we waren al laat, dus alle rommel langs de doorgaande wegen zou vast al “opgeruimd” zijn. We besloten meteen richting Polen te rijden en onderweg te verzinnen hoe we in godsnaam alle grote voorwerpen mee moesten nemen zonder een gevaar voor de verkeersveiligheid te vormen. Na een rondje AVUS (we reden eigenlijk verkeerd, net als een paar andere teams) en lekker doorstomen met 150+ op de autobahn kwamen we bij de grens met Polen aan. Geen grenscontroles meer dus uiteraard meteen doorrijden, maar wel netjes vaart minderen voor het geval er struikrovers met flitscamera’s in de berm stonden. Dat bleek niet onverstandig zoals in onderstaande filmpje te zien is:

Zelfs met de aangeraden 80km/u en onze comfortabele vering op deze E36 snelweg rammelde de auto aan alle kanten. Wat een contrast met de heerlijke Duitse autobahn.

Na een kort stukje snelweg zijn we bij wat andere teams bij een tankstation gestopt om o.a. wat fatsoenlijke kaarten van Polen te halen. Dat lukte niet, ze bleken alleen maar kaarten op landsniveau te hebben met de snelwegen. Vervolgens maar even bijgepraat met de andere teams die net als ons de weg niet bepaald positief ervaarden. Zo waren er een verlaagde VW Passat en Golf bij die niet helemaal ongeschonden over het wegdek kwamen. Daarop zijn we verder gereden waarna we na een korte tijd een parkeerplaats zagen met wat teams, een restaurant en stukken hout!

Ondanks de werkzaamheden was dit echter bij lange na geen 30cm doorsnee en bovendien veel werk tussen de wespen. Wij zijn dus doorgereden en besloten om maar zo snel mogelijk van de weg af te gaan, dus bij de eerstvolgende afslag was het meteen raak. We vonden een klein weggetje met daarin veel boomstammen en besloten een mee te nemen. Chris en Jasper kwamen hiermee aanzetten na een bezoekje bij een boerderij aan het eind van deze weg:


Geen 30cm, maar we zouden het er net als het andere team op gaan wagen dat dit ok zou zijn. Bovendien pastte dit net achterin de auto, de kofferbak zat al barstensvol.
Net op het moment dat we wilden wegrijden komen we daar opeens team 164 met een aantal collega’s van de NDC tegen. Na wat manouvreren konden we wegrijden, tot daar opeens twee andere teams hetzelfde weggetje vonden… hoeveel geluk kun je hebben.

Nu we een boom hadden en in the middle of nowhere in Polen rondreden werd het toch tijd voor een fatsoenlijke kaart. Dat is ons gelukt in een van de grotere dorpjes bij een tankstation/Lidl combinatie. Vervolgens op pad door nog meer kleine dorpjes in de hoop dat andere teams daar nog niet geweest waren, dus dan rij je zo’n dorpje uit op een weg als dit… en wat tref je achter je aan?


Een ander Fries team!

Omdat onze maag rond deze tijd toch wel behoorlijk begon te knorren zijn we doorgereden naar Boleslawiec, een kleine stad. Daar hebben we een heerlijke lunch met biefstukjes a 6 euro gehad bij een fantasy-gestyled restaurant genaamd Elric. Toevallig zat er ook een bouwmarkt tegenover, maar daar waren de wasbakken omgerekend 25 euro. Iets teveel van het goede voor een paar punten. Op de parkeerplaats voor de bouwmarkt was iemand gewoon zijn auto aan het repareren waarmee hij een gedeelte van het verkeer blokkeerde, erg apart. Tijdens het eten hebben we besloten toch maar door te rijden naar Wroclaw en daar in de achterbuurten proberen een tv en sanitair te vinden. Helaas kwamen we aan in filetijd waardoor dit niet echt opschoot. We zijn nog wel wat ronden door Wroclaw gereden maar dit bleek in een nog redelijk nette buurt te zijn. Ook daar lag echter veel afval langs de weg! Uiteindelijk vonden we een lading sanitair en oude tv’s bij een betonnen huisje, maar dit terrein was afgezet. Helaas, pindakaas… het was onderhand 7 uur dus we besloten voor vandaag op te geven en ‘s avonds nog even van de stad te genieten.

Vervolgens rijden we naar het Olympisch stadion (waar nooit olympische spelen gehouden zijn, dat was nog een vraag op de laatste dag) om daar in de rij wachtende auto’s opeens de auto af te laten slaan. De koppeling zat plots vast en kwam opeens ook los. Een paar keer pompen met de koppeling en onder de auto kijkende bleek een rubberen slangetje van de koppeling te lekken. Of het was ouderdom, of de wegen in Polen hadden hun tol al geeist op onze prima rijdende Saab… 50 meter voor de finish!

Cor en Jasper zijn ons ondertussen af gaan melden bij de organisatie waarbij ze te horen kregen dat we geen punten kregen omdat we de finish niet gehaald hadden. De boomstam kon dus gedumpt worden. Na een telefoontje naar de ANWB om dit te laten repareren kwam na ruim een uur een afsleepauto aanrijden… dat was dus niet de bedoeling! De Poolse ANWB man heeft vervolgens bijna anderhalf uur aan het rubberen slangetje zitten wroeten wat het probleem op een of andere magische manier niet oplostte. Rare jongens die Polen. Ondertussen kwam er een andere wat oudere Poolse man langs die zijn engels wat wilde oefenen. Na een half uur bleek hij wel iemand te kennen met een garage die het probleem misschien op kon lossen, dus aldoende begon hij te bellen. Goed, de auto dan maar afslepen, repareren en verder rijden morgen. Je wilt de rit niet afmaken met een leenauto.

Uiteraard ook even naar de camping om wat teams te vragen of ze ons bij ons **** hotel af konden zetten, daarbij zijn we vriendelijk geholpen door team ACWB met Bas en Marieke. Bij deze nogmaals bedankt!

Een aantal foto’s van deze dag (20 stuks) staan hier in een fotoalbum.

No Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.